Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Wegetarianizm – 5 mitów

Wegetarianizm – 5 mitów

Spory między wegetarianami a osobami jedzącymi mięso zawsze budziły ożywienie, a każda z tych grup twardo obstaje przy swoim punkcie widzenia… ale wyniki wieloletnich badań naukowych mówią same za siebie. 

 

 

Czy taka dieta jest korzystna?

Spory między wegetarianami a osobami jedzącymi mięso zawsze budziły ożywienie, a każda z tych grup twardo obstaje przy swoim punkcie widzenia… ale wyniki wieloletnich badań naukowych mówią same za siebie.

Poznajmy kilka mitów dotyczących wegetariańskiego jedzenia.

1. Jedzenie wegetariańskie jest ubogie w wapń

Wegetarianie spożywają wapń w innej postaci niż mięso, np. w postaci warzyw o ciemnych liściach, takich jak pietruszka naciowa, jarmuż, szpinak, a także w postaci fasoli, cebuli i orzechów włoskich. Na rynku istnieje także wiele soków wzbogaconych w wapń.

2. Jedzenie wegetariańskie jest ubogie w żelazo

Wyniki badań pokazują, że poziom żelaza we krwi wegetarianów i osób jedzących mięso znacząco się nie różni. Oznacza to, że jedzenie wegetariańskie jest źródłem odpowiedniej ilości żelaza.

Żelazo znajduje się nie tylko w mięsie, ale także w wielu warzywach. Szczególnie bogate w żelazo są: kapusta, płatki zbożowe, ziarna słonecznika, proso, burak, fasola, soczewica, soja, groszek, szczypior, sezam, zarodki pszenicy. Prawdziwą kopalnią żelaza są algi. Produkty z alg znajdziesz w każdej aptece.

3. Jedzenie wegetariańskie jest ubogie w białko

Jedzenie wegetariańskie rzeczywiście zawiera mniej białka niż mięso, ale jest to jednocześnie jego zaleta. Zbyt duża ilość białka prowadzi do kamicy nerkowej, chorób serca i niektórych odmian raka.

Ważne dla organizmu białka znajdziemy w zbożach, zwłaszcza w soczewicy, a także groszku i fasoli.

4. Jedzenie wegetariańskie jest ubogie w witaminę B12

Warzywa nie zawierają tej witaminy lub jedynie zawierają jej śladowe ilości, ponieważ w warzywach nie występują bakterie ją produkujące. Stanowi to największe wyzwanie dla wegetarian.

Niedobory witaminy B12 występują u mieszkańców Indii, gdzie woda i pokarmy są skażone różnymi bakteriami. Wiele witamin produkowanych jest przez bakterie występujące w jelitach, które następnie dostają się do krwioobiegu. Europejczycy żyją w innych warunkach, a nasza flora jelitowa różni się od flory jelitowej mieszkańców Indii.

Co, poza mięsem, jest źródłem witaminy B12?

Algi, mleko sojowe, gotowane warzywa i piwo słodowe. U wegetarian niedobory tej witaminy nie występują tak często jak u osób pozostających na ścisłej diecie wegańskiej, które muszą spożywać produkty z alg i leki.

5. Dzieci potrzebują mięsa

Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Żywności przeprowadziło badania na dzieciach, które nie jedzą mięsa. Pokazują one, że rozwój umysłowy takich dzieci jest wyższy niż wskazywałby na to ich wiek biologiczny, a ich iloraz inteligencji przekracza wynik przeciętny.

To tylko niektóre z faktów dotyczących wegetariańskiego jedzenia, które udowadniają, że wegetarianom nie brakuje żadnych składników odżywczych. Oni sami często twierdzą, że ich samopoczucie jest lepsze, a wegetarianizm pomógł im zwalczyć wiele trapiących ich chorób.

Decyzja o tym, czy zostać wegetarianinem pozostaje oczywiście sprawą indywidualną. 

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!