Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Pyszne dania z ryb

Pyszne dania z ryb

Ryby zaliczają się do istotnych pokarmów, chroniących przed wieloma chorobami. Można je przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze, grillować, a także dodawać do zup… Sprawdź nasze przepisy.

 

Wakacje w Twojej kuchni

Ryby zaliczają się do istotnych pokarmów, chroniących przed wieloma chorobami, ponieważ zawierają ważne dla organizmu białka, zdrowe tłuszcze i niezbędne witaminy i minerały. Można je przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze, grillować, a także dodawać do zup… Sprawdź nasze przepisy.

Zimna przystawka: pasta z tuńczyka

Przepis na pastę z tuńczyka z masłem i cebulą.

Składniki:

  • Tuńczyk w puszcze - 160g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Masło

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć tuńczyka do miksera, dodaj obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki i masło.
  2. Miksuj składniki, aż uzyskasz pastę o gładkiej konsystencji.
  3. Posmaruj pastą chleb i podaj.

Danie główne: strzępiel (lub inna ryba) z ziemniakami

Przepis na pieczoną rybę z ziemniakami, cebulą i cytryną.

Składniki:

  • Strzępiel – 2 sztuki
  • Białe wino – 100 ml
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Koper
  • Cebula - 2 sztuki
  • Ziemniaki - 500g
  • Cytryna - 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i wysusz ryby.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, oliwę z oliwek, sól, pieprz i koper. Wymieszaj wszystko dokładnie. Do marynaty włóż rybę. Naczynie nakryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie przekręć raz rybę na drugą stronę.
  3. Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
  4. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na kawałki.
  5. Dokładnie umyj cytryny i pokrój w kawałki.
  6. Obierz czosnek.
  7. Po godzinie wyjmij naczynie z lodówki. Ułóż ziemniaki, cytrynę i ząbki czosnku obok i na rybie.
  8. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180° C.

Kolacja: sałatka z cykorii, tuńczyka i awokado

Przepis na cykorię z pomidorami, tuńczykiem i awokado.

Składniki:

  • Cykoria - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Świeże pomidory - 250g
  • Tuńczyk - 150g
  • Awokado - 1 sztuka
  • Jaja kurze - 2 sztuki
  • Musztarda - 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet - 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Biały chleb - 2 kromki
  • Parmezan - 50g

Sposób przygotowania:

  1. Weź główkę cykorii, wyczyść ją, umyj liście, wysusz i pokrój na małe kawałki.
  2. Obierz cebulę i posiekaj.
  3. Umyj pomidory i pokrój je w plastry.
  4. Otwórz puszkę z tuńczykiem, wylej z niej olej i rozgnieć tuńczyka widelcem.
  5. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i pokrój owoc na małe kawałki.
  6. Wymieszaj cykorię, cebulę, pomidory, tuńczyka i awokado.
  7. Gotuj jaja przez 5 minut, a następnie obierz je ze skorupki. Rozgnieć żółtka.
  8. Do żółtek dodaj musztardę, sól, pieprz i ocet. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję i dolej 100 ml oliwy z oliwek. Wymieszaj dobrze i polej sałatę.
  9. Pokrój chleb w kostkę i smaż na patelni dodając 3 łyżki oleju.
  10. Sałatkę posyp grzankami z chleba i startym parmezanem.
x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!