Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Chcesz mieć zdrowe serce? Pij wino!

Chcesz mieć zdrowe serce? Pij wino!

Dlaczego Francuzi tak rzadko, w porównaniu z Polakami, cierpią na choroby układu krwionośnego? Otóż wypijają kilka razy w tygodniu po jednym kieliszku wina do obiadu! Może już czas wprowadzić ten przyjemny i zdrowy zwyczaj do Twojego domu? Przeczytaj, a dowiesz się, jak ocenić jakość wina oraz jakie trunki pasują do różnych potraw.

 

Ciekawostki dla początkujących i dla znawców

Dlaczego Francuzi tak rzadko, w porównaniu z Polakami, cierpią na choroby układu krwionośnego? Otóż wypijają kilka razy w tygodniu po jednym kieliszku wina do obiadu! Może już czas wprowadzić ten przyjemny i zdrowy zwyczaj do Twojego domu? Przeczytaj, a dowiesz się, jak ocenić jakość wina oraz jakie trunki pasują do różnych potraw.

Jak oceniają wino jego znawcy?

Właściwa ocena wina to prawdziwa sztuka i jednocześnie wspaniała przygoda dla Twojego smaku. Liczy się: wygląd, kolor, zapach i oczywiście smak. Dobre wino to takie, które cieszy zarówno oko, nos jak i język. Jak ocenić, czy kupiłeś/łaś wartościowe wino?

  • Po nalaniu wina do kieliszka, zrób kilka delikatnych obrotów w prawo i obserwuj. Dobre wino powinno w czasie wirowania lekko przyklejać się do ścianek, a następnie harmonijnie opadać.
  • Oceń kolor wina – najlepiej w przezroczystym kieliszku, ustawiając go pod światło. Dobre wino ma ładny, równomierny kolor.
  • Przytknij nos do brzegu kieliszka, zamknij oczy i powąchaj. Dobre wino ma przyjemny aromat, na przykład owocowy, kwiatowy lub leśny. Czysty zapach alkoholu oznacza, że wino ma niską jakość.
  • Kosztuj wino małymi łykami, pomiędzy którymi warto wypić łyczek wody, bo wierz mi – każdy łyk wina może smakować inaczej!

Każdy z nas ma inny gust, do którego warto dopasować odpowiedni rodzaj wina. Jeśli lubisz smaki lekko kwaskowate, wybieraj wina wytrawne, najlepiej białe. Jeśli lubisz to, co słodkie, wybieraj raczej wina półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

Zwykle osoby młode wolą wina półsłodkie i półwytrawne, natomiast osoby starsze częściej doceniają wina wytrawne oraz te o wyrazistym smaku i zapachu.

Jakie wino do jakiej potrawy?

Nie musisz trzymać się sztywnych reguł, mówiących o tym na przykład, że białe wino jest do drobiu i ryb, a czerwone do wędlin, serów i mięs. Wbrew pozorom, lekkie, lecz bardzo aromatyczne wino może doskonale się komponować z potrawą o wyrazistym smaku. Przeczytaj jednak kilka zasad, które mogą ułatwić Ci wybór:

  • Do sałatek, lekkich zup i przystawek oraz owoców morza podawaj półwytrawne wina białe lub różowe, najlepiej o owocowym aromacie.
  • Do potraw z ryb, drobiu, delikatnych serów, dań na śmietanie oraz dipów podawaj wina wytrawne białe lub różowe, lub ewentualnie delikatne wino czerwone.
  • Do spaghetti, potraw kuchni włoskiej lub meksykańskiej oraz potraw z grilla podawaj mocne, półwytrawne wina czerwone lub białe, jednak niezbyt aromatyczne, tak żeby zapach ‘nie mieszał się’ z aromatem potraw.
  • Do typowych potraw kuchni polskiej, takich jak schabowy, mięso mielone lub gołąbki, możesz bez obaw podać aromatyczne wina wytrawne lub półwytrawne, zarówno czerwone, jak i białe.
  • Do ciast i deserów najlepiej podawać półwytrawne lub półsłodkie wino białe. Im słodsza jest potrawa, tym mniej słodkie powinno być wino. Do szarlotek i ciast owocowych takich jak tarta, możesz podać czerwone wino półsłodkie lub słodkie, które doskonale podkreśli słodko-kwaskowaty smak deseru.

Ile należy wypijać dziennie, by mieć serce jak dzwon?

Jeden kieliszek wina dziennie do obiadu rewelacyjnie wpłynie na Twój układ krwionośny oraz pozwoli Ci się zrelaksować, odprężyć, a nawet… odmłodnieć. Tak – zawarte w winie polifenole są doskonałą substancją antyoksydacyjną, wykorzystywaną na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym.

Uwaga: osoby mające problemy z sercem, ciśnieniem lub układem krwionośnym, powinny koniecznie zasięgnąć porady lekarza, czy wolno im pić wino w niewielkich ilościach.

Złota rada: To, co w małej dawce jest wspaniałym lekiem, w nadmiarze jest trucizną. Wszystko jest dla ludzi, pod warunkiem, że się potrafi korzystać z tego z umiarem.

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!